Columna de Júpiter
Tipus | estructura arquitectònica i àrea cultural |
---|---|
Part de | arquitectura romana |
Període | antiguitat clàssica |
Una columna de Júpiter (en alemany Jupitergigantensäule o simplement Jupitersäule) és un monument arqueològic erigit en la Magna Germania en temps de l'Imperi romà. Tals pilars expressen les creences religioses del seu temps. S'erigiren entre els s. II i III, sobretot a la rodalia d'assentaments o viles romanes de les províncies germanes. També se'n donaren alguns exemples a la Gàl·lia i Britànnia. Aquests monuments no s'encerclaven amb murs ni tanques, anaven acompanyats d'un altar.
La base estava constituïda per una viergötterstein (literalment 'quatre pedres del déu'), com es feia normalment per a altres déus. Aquesta suportava un wochengötterstein, és a dir, una personificació dels set dies de la setmana. La columna es coronava amb una estàtua de Júpiter, normalment a cavall i lluitant contra gegants o serps. En alguns casos, com a Walheim, el capitell era decorat amb quatre caps que interpretaven les fases del dia (matí, migdia, vesprada i nit). En total, tota la columna solia fer 4 m, i n'hi havia excepcions com la de Magúncia, de 9 m d'alçada.
Les columnes de la Germania Superior normalment representaven Júpiter amb un gegant; a aquest tipus des li coneix com Jupitergigantensäulen, literalment 'columnes de Júpiter gegant'. Al seu torn, a la Germania Inferior hi sol aparèixer Júpiter només, en aquest cas se li denomina Jupitersäulen: 'columnes de Júpiter'.
Molt pocs exemples se n'han conservat intactes; són coneguts per les troballes arqueològiques o per usos posteriors com espolis en esglésies cristianes. Recentment algunes de les antigues columnes de Júpiter s'han reconstruït i col·locat als llocs que antigament ocuparen o a prop. Alguns exemples en són els de Landenburg, Orbernburg, Benningen, Sinsheim, Stuttgart, Magúncia o Saalburg.
Segons l'historiador Greg Woolf, aquests monuments recordaven la victòria de Júpiter sobre les forces del Caos, quan el déu s'erigí sobre les altres divinitats i la humanitat, encara que unit a tots elles.
Referències
[modifica]Aquest article incorpora text d'una publicació que es troba en domini públic: Chisholm, Hugh. Encyclopædia Britannica (edició de 1911) (en anglès). 11a ed. Cambridge University Press, 1911.
Bibliografia
[modifica]- Die Iupitersäulen in donin germanischen Provinzen. Rheinland-Verlag, Köln 1981. (Bonner Jahrbücher, Beihefte 41) Includes: Gerhard Bauchhenß: Die Jupitergigantensäulen in der römischen Provinz Germania superior; Peter Noelke: Die Jupitersäulen und -pfeiler in der römischen Provinz Germania inferior. ISBN 3-7927-0502-8
- Gerhard Bauchhenß: Jupitergigantensäulen. Stuttgart 1976. (Kleine Schriften zur Kenntnis der römischen Besetzungsgeschichte Südwestdeutschlands, 14)
- Greg Woolf: Representation as Cult: the case of the Jupiter columns. In: Wolfgang Spickermann et al. (eds.): Religion in donin germanischen Provinzen Roms. Mohr Siebeck, Tübingen 2001, S.117ff., ISBN 3-16-147613-1
Enllaços externs
[modifica]- Article about Jupitersäulen (en alemany).
- Landeskunde online: Jupitergigantensäulen (en alemany).
- Jupitergigantensäule in Obernburg on the Main (en alemany).